Żółciak siarkowy

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill)

       

      Jest to dość groźny grzyb chorobotwórczy, pospolicie występujący, który atakuje głównie drzewa liściaste, i to zarówno okazy osłabione, jak i te w pełni zdrowe. Najczęściej owocniki powstają na jeszcze żywych drzewach. Sprawca brunatnej zgnilizny drewna, nierzadko można również zauważyć powstanie w drewnie drzew zasiedlonych dziupli. Opanowane przez niego drzewa giną w ciągu kilku lat.

     W pewnych rejonach Ameryki Północnej i Niemiec uważany za przysmak. Powszechnie znany jako tzw. kurczak z lasu (ang. sulphur shelf, chicken of the woods, the chicken mushroom, the chicken fungus), ponieważ smakiem przypomina właśnie mięso ze wspomnianego kurczaka – np. jako zamiennik w diecie wegetariańskiej.

    Jadalne są tylko młode owocniki po odpowiednim przygotowaniu, które polega na płukaniu, obgotowaniu i odlaniu wody. Dopiero tak przygotowane grzyby można dalej przetwarzać (np. smażyć). Surowe owocniki są trujące, starsze są natomiast niejadalne, nawet po obróbce termicznej.

Podejrzewa się, że żółciaki rosnące na cisach są trujące, lecz nie zostało to dowiedzione